Min inre kritiker är en elak bitch som säger att jag inte duger. Vem är du att leda Sveriges första ungdomsorganisation för barn som inte kan bo hemma? Du har inte kunskapen, du är inte rätt person, du känner inte rätt människor. Den inre mobbaren är en elak bitch som åker ut ur min system i och med att nyårsklockorna börja att ringa in år 2015.

Jag är den personen som varje dag gjort skillnad för mina medmänniskor och jag duger precis som jag är även om jag lämnades på barnhem när jag föddes och inte fick den uppväxt som jag kan tycka barn ska ha och mitt liv har blivit hyfsat bra ändå.

Jag har bestämt mig för att år 2015 att då ska jag tillsammans med alla andra medlemmar i Familjehemsmöten leva upp till årets tema ”Jag ska leva!”. Vi ska inte skämmas utan vara stolta över att vi kämpar i en svår situation, vi gör det bästa vi kan. Vi ska ta plats i samhällsdebatten och arbeta för att alla barn som bor i familjehem eller som inte kan bo hemma ska få leva sina liv på sina egna villkor.

Vi ska sprida livsglädje och göra vardagen enklare genom att inspirera andra att göra sina röster hörda och vara delaktiga. Vi ska stärka den grupp av barn och ungdomar som inte har starka föräldrar som kan kämpa för dem, utan vi bygger ett samhälle där vi alla tar ansvar för de närmare 35 000 barn och ungdomar som inte kan bo hemma enligt statistiken men vi vet att det är långt fler som inte har tillräcklig bra och som mår dåligt. Tillsammans med andra organisationer ska vi engagera oss ännu mer och göra allt vi kan för att uppnå en noll tolerans av ohälsa hos barn och unga.

Barn och ungdomar som inte kan bo hemma har oändliga potentiella krafter som med rätt stöd och hjälp rent konkret kan göra Sverige världsledande i hur vi kan presentera ett barnperspektiv och göra livet lättare för många barn i hela världen. Det är dags att ta tillvara dessa unga för att de ska få leva ett framgångsrikt liv som är spännande och som utvecklar vårt samhälle till en god plats att bo i.

Det kan kännas tungt och övermäktigt att vara en av grundarna till Familjehemsmöten men under hela mitt liv har jag träffat barn som inte längre tror på vuxenvärlden, som inte längre orkar leva, som ifrågasätter livet. Det börjar med mig och det är mitt ansvar som vuxen att ge alla dessa barn och unga rätten till det goda livet. Jag har gett hela mitt liv, all kunskap och sökt ny kunskap för att kunna göra skillnad för alla dessa barn och unga. Idag är jag inte ensam utan jag har ett helt underbart team som precis som jag brinner för att göra livet lite lättare för alla barn som inte kan bo hemma.

Min inre kritiker begraver jag om tolv timmar i nyårsklockornas klang och då blir jag är fri att ägna resten av mitt liv till alla de barn som inte kan bo hemma. Min värdegrund är enkel, alla barn föds som unika varelser och vi har alla ett ansvar för deras framtid.

Gott Nytt år från Petra Klawatsch, ordförande Familjehemsmöten Sverige.

CR POP 037