Mitt i vimlet blir det ett personligt möte mellan oss och Maria. Hon har ett genuint intresse av våra frågeställningar och tankar.
Trots att hon träffar så otroligt många människor, minns hon vårt förra möte i Almedalen. Och det visar att vi och vårt arbete gett intryck och är betydelsefullt. 

Vi pratade med Maria då vi fikade och hon tog en sallad för att fylla på sin energi och orka med att se och ha personlig kontakt med alla som kom.

Natalie  blev förvånad att det går att bo i slottet. Hon hoppades på att få ha en dialog med Maria i en Jiddra hem sändning till hösten och Maria var positiv till idén.

Reza pratade med Maria om hur det är att vara ensamkommande flyktingbarn, om skolan och framtidsdrömmar. Vilken skillnad det är att i Sverige så får man vara barn.

Jag pratade om familjehem och adoption både i Sverige och i andra länder, och vilket intresse jag har av hur olika det fungerar i andra länder.  En sak som konstaterades var att i Sverige ser vi olika på vikten av familjen ett bra exempel är att man tänker olika i Kommunerna om ex ensamkommande. I vissa kommuner får de bo i HVB hem och i andra tror man mer på att barn ska bo i familjer. Maria förstår och vet hur det är i Sverige idag vilket gör det lätt att prata med henne.

Jag kände att det är viktigt att förmedla att barn som inte kan bo hemma, kan ha fler familjer och behöver känna tillhörighet som vara livet ut. För mig är det självklart att vi som behöver ännu en familj just behöver en familj och genuint intresse och bli sedda som de människor vi är. Maria är den första Minister som jag talat med i mitt liv och hon har gjort stort intryck på mig och jag känner att hon verkligen har ett intresse för barn och unga! Därför känner jag att jag är glad över att hon kommer finnas i Örebro län som landshövding de kommande 6 åren. Idag lärde hon mig något: Kan hon så kan jag!

/Ramona Klawatsch, Ambassadör Familjehemsmöten Sverige

 

Maria Larsson

 

Reza, Maria, Natalie och jag (Ramona)

Maria Larsson är nu landshövdning i Örebro län och tidigare barn- och ungdomsminister.

#marialarsson #jiddrahem #famhem15 #örebro