Jag vill börja med att tipsa om www.kriminalvarden.se/barnsidor. Jag hade inte en aning om att den fanns men det är verkligen bra information till alla barn som har föräldrar/förälder/anhörig som berörs av vård inom kriminalvården.

Jag har inför den 2 april försökt få kontakt med Bryggan i Örebro men tyvärr så visade det sig att deras verksamhet inte kommer finnas kvar då de inte kunnat få anslag. Oavsett så har föreningen fått kontakt med en kvinna som arbetar inom kriminalvården och finns i Kumla och jag hoppas vi kan ta upp detta ämne på något sätt den 2 april. Är det någon därute som har frågor kring detta så e-posta dem gärna. Personligen så känner jag att jag under årens lopp har haft och har bristande kunskap kring barns och ungdomars relationer och besök med sina föräldrar/förälder som har fått ett fängelsestraff. Jag hann läsa lite på kriminalvårdens hemsida vad barn/ungdomar skrev och det berör verkligen och vilken längtan de bär på. Jag vill tacka familjehemmet som kom med detta förslag för det ger en enorm kunskap och framförallt är kunskap makt att förändra till det bättre.

Jag har några tankar till på vägen och det är kring två utgångspunkter den ena är att familjehemmet har ett uppdrag och det andra är att familjehemmet ser sig som en familj. Saken kom upp häromdagen och jag sa då att jag inte kan se någon motsättning i att vara familjehem är ett uppdrag men vi är en familj och vi är det för alltid för på något sätt så är det svårt att glömma en människa som bott i ens hem och så fungerar de flesta av oss. Jag har använt mig av ordet medförälder men jag vet att det finns många som säger att de ser sig som vän eller vuxen vän. Jag läste en text för ett tag sedan och där stod det ”familjehemsplacering ett 3-delat föräldraskap.” (ur informationsblad FAMILJEHEM från Botkyrka kommun). Just de här orden kändes så bra just för att det handlade om föräldraskap, min roll i uppdraget är att vara förälder. Det känns skönt även om det är tufft att vara förälder för jag är inte alltid lika populär som en vän.

E-posta gärna synpunkter på ovanstående!

Petra Klawatsch, ordförande