#Adopteraenpolitiker

En utmaning för sveriges samhällsengagerade ungdomar och politiker.

Adoptera en politiker

Är du mellan 13 och 25 år så kan du anta utmaningen att adoptera en politiker. Det innebär att från den 21 oktober 2017 t.om Almedalsveckan 2018 så får du som har åsikter en chans att berätta detta för någon som har makten att påverka vårat samhälle.

Du kan vinna en betald resa till och från Almedalen inklusive mat och logi.

Bli adopterad av en ungdom

Vi tror att politiker som tar sig tid att möta en ungdom som lever i ett utanförskap inte bara kommer få ett fantastiskt personligt möte, utan även kommer att få idéer till att förbättra samhället.

Vi på Familjehemsöten ( Sveriges första ungdomsorganisation för barn och unga som inte kan bo hemma 6-25år )  är en mellanhand där vi hjälper ungdomar att föra fram sina åsikter och förslag till förbättringar.

Bakgrunden till #adopteraenpolitiker är att vi som organisation vill att fler barn och unga som lever i riskzonen för livsvarigt utanförskap ska få göra sin röst hörd.

Det innebär att vi bjuder in alla unga i åldern 13-25 år för vi tror att dialog och samverkan är en väg att gå för att hitta lösningar till ett samhälle där vi alla kan leva i ett innanförskap.

Vad är adoptera en politiker ?

#adopterenpolitiker är en samarbete mellan Sveriges politiker och Familjehemsmöten med syftet för att skapa en sammanhållen direktlänk mellan ungdomar och politiker där ungdomen ska få känna sig delaktig och få ett ökat intresse för samhällsnyttiga frågor samtidigt som politiker ska få konkret information för att kunna inspirera en kommande generation av politiker.

Vi på Familjehemsmöten är en ideell opolitisk organisation men vi är engagerade i svåra frågor som gäller barn och unga. Vi pratar mycket politik och hur vi ska kunna påverka så att samhället blir en plats där vi kan leva sida vid sida och i ett innanförskap med psykisk hälsa. För att fler unga ska få kunskap kring hur det fungerar i Sverige har vi nu inför valet 2018 startat denna utmaning för alla barn, ungdomar och unga vuxna som är delaktiga eller visar ett intresse i vår organisation.

Idén om att adoptera en politiker kom på tal i Almedalen 2017 genom ett spontant möte med politiker, författare och oss
// Familjehemsmöten

Frågor och svar för politiker som deltar i kampanjen #adopteraenpolitiker

Vad händer efter jag har anmält mig som politiker?

Mellan perioden 21 oktober 2017 till den 1 April 2018 kommer vi att skicka dig ett frågeformulär tillsammans med en presentation framställt av den ungdom som har valt att adoptera dig som politiker. Formuläret ska vara färdigsvarat innan den 1 Maj 2018.

Vad händer sen då?

Vi kommer sedan utse en första, andra och tredje prisvinnare av ungdomarna som vinner en resa till Almedalen tillsammans med Familjehemsmöten inklusive mat och logi. Vi kommer att bedöma den ungdom som har frågat dom påhittigaste frågorna och fått dom bästa svaren. Juryn består av 3 oberoende personer där beslutet inte kan överklagas.

Är det något annat jag behöver göra?

Vi kommer därefter att samla ihop alla ungdomarna som visat intresse och se om vi kan boka in ett möte eller ett besök till riksdagen eller liknande. Allting beror på genomslagskraften av kampanjen och hur mycket medel och sponsorer som kan hjälpa oss att färdigställa denna kampanj. Vi kommer också att utefter det fortsätta kampanjen varje år. Så det du kan göra är att prata gott om kampanjen så det når så många av våra politiker som möjligt.

Frågor och svar för ungdomar som deltar i kampanjen #adopteraenpolitiker

Vad händer efter jag har anmält mig?

Mellan perioden 21 oktober till och med den 31 December 2017 ska du ha färdigställt mellan 10-25 påhittiga frågor som du vill ställa till din adopterade politiker. Du ska också ta fram en bild och en presentation på dig själv som vi kommer att använda i kampanjen.

Vi kommer sedan utse en första, andra och tredje prisvinnare som vinner en resa till Almedalen tillsammans med Familjehemsmöten inklusive mat och logi. Vi kommer att bedöma den ungdom som har frågat dom påhittigaste frågorna och fått dom bästa svaren. Juryn består av 3 oberoende personer där beslutet inte kan överklagas.

Vi kommer därefter att samla ihop alla ungdomarna som visat intresse och se om vi kan boka in ett möte eller ett besök till riksdagen eller liknande.

Hur gammal måste jag vara och krävs målsmans godkännande?

Är du mellan 13-18 år så måste vi få din målsmans godkännande innan vi kan börja.
Är du mellan 18-25 så kräver vi inte målsmans godkännande.

Vi är med och samverkar för en fantastisk verksamhet

– Sveriges första inkubator för sociala entreprenörer.
- mötesplatsen inom familjevården
Powered by Oderland