Vad är ett familjehem?

Vad är ett familjehem?

Många barn i Sverige lever i otrygga miljöer eller har problem med sina familjer av olika anledningar. Det kan handla om allt från fattigdom till missbruk och våld. Dessa barn får inte med sig den trygghet som barn behöver. I många fall kanske dessa barn inte har många vänner, saknar fritidsaktiviteter och liknande. För att ge dessa barn samma chans i samhället som barn med trygga familjer, finns familjehem. Ett familjehem är vad som förr kallades för fosterhem, ett hem där man tar in barn, ungdomar eller vuxna periodvis när det behövs. Ibland kanske dessa barn inte kan bo hos sina biologiska föräldrar, antingen för att barnet eller de vuxna behöver avlastning i vardagen. Då kan barn flytta till ett familjehem, en annan familj som kan hjälpa till med stöd, kärlek och uppfostran.

En viktig uppgift för den som är familjehem är att ständigt arbeta för att uppnå så bra resultat som möjligt när det kommer till kommunikation och återförening med de biologiska föräldrarna. Eftersom det alltid finns en anledning till varför barn och ungdomar behöver bo tillfälligt eller längre perioder i familjehem, är det ofta många utmaningar som fosterfamiljen måste handskas med. Barn eller ungdomar som inte kan bo hos sina biologiska föräldrar kan komma från trauman, ha svårigheter i skolan eller andra problem. Det gäller att ha både tid och tålamod om man vill bli familjehem.

 

Svårigheter

Om din familj vill bli ett familjehem är det viktigt att alla i familjen är bekväma med det. Det kommer ju handla om att en ny individ flyttar in till er och bor där. Har ni redan egna barn i hushållet finns det såklart risk för att dem känner sig undanskuffade eller åsidosatta när den nya personen flyttar in. Det är alltså viktigt att prata och gå igenom allt med familjen först, innan ni bestämmer er för om familjehem kan fungera för er.

Andra svårigheter kan vara kontakten och samarbetet med den biologiska familjen, oftast finns det problematik där. Du som stödförälder behöver kunna prata och samarbeta med biologiska föräldrar trots att ni tycker olika. Ytterligare något ni behöver fundera över redan innan ni blir familjehem är hur ni kommer kunna hantera avslutet. Alltså när barnet eller ungdomen slutligen flyttar ifrån er för att antingen fortsätta in i vuxenlivet eller för att flytta tillbaka till sin biologiska familj.

 

Snabbfakta

Att vara ett familjehem är inte något man ska bli om man är ute efter pengar. För även om det ingår ersättning så är den inte hög. Ersättningen är indelad i två kategorier; omkostnadsdelen för barnet samt arvode för att vara familjehem. Totalt är ersättningen lägre än en vanlig lön. Tanken är att familjehemmets föräldrar har sina vanliga jobb samtidigt. Dock kan vissa barn och ungdomar behöva mer tid, då kan man ibland behöva vara hemma halvtid eller ibland heltid, beroende på vad det handlar om. Ett av det viktigaste uppdragen som familjehem är att samarbeta med de biologiska föräldrarna. Tanken och målet är att barnet eller ungdomen så småningom ska flytta hem till sin biologiska familj.

 

Så kan vardagen se ut

Att vara familjehem är en jätteviktig uppgift. Man hjälper barn och ungdomar som saknar trygghet och kärlek att känna sig sedda och älskade igen. Tanken är att lära dessa (många gånger trasiga) barn hur det är att leva tryggt. Det finns fyra viktiga stöttepelare för att barn ska må bra, de behöver; kärlek, trygghet, bekräftelse och rutiner. Många barn som hamnar i familjehem saknar någon av dessa viktiga delar, en del saknar samtliga delar.

Med det sagt innebär ett familjehem naturligtvis inte ett hem där mamma och pappa ler och skrattar varje sekund. Självklart uppstår det vanliga konflikter och tjafs även i familjehem, så är livet. Men det viktiga är att man ändå visar barn och ungdomar hur man kan lösa en konflikt på ett bra och sansat sätt, hur man kan lägga upp rutiner, hjälpas åt hemma och liknande.

 

Första tiden är svårast

När man tar emot ett barn eller en ungdom första gången som familjehem väntar en prövosam tid. De flesta barnen som flyttas till ett familjehem bär med sig tunga trauman. De kan ha blivit utnyttjade, hamnat i kriminalitet eller liknande. Den första tiden är det viktigt att man lär känna sitt nya barn, har tålamod och finnas där. Samtidigt är det såklart viktigt att inte låta ens egna känslor spela in. Till exempel ska man inte prata dåligt om barnets biologiska föräldrar, eftersom tanken ändå är att barnet till slut ska flytta tillbaka.

 

Tips till dig som vill bli familjehem

Brinner du för att hjälpa människor? Har du tid, ork och kärlek i överflöd? Då kanske familjehem kan vara något för dig. Det är viktigt att du klarar av att ge samma tid, kärlek och uppmärksamhet åt familjehemsbarn som åt dina egna biologiska barn. Annars kommer det märkas tydligt och familjehemsbarnet kan känna sig ännu sämre. Det är också viktigt att ha tid och plats åt ett till barn i familjen. Ni behöver kunna erbjuda ett eget rum och kanske inreda det som den nyinflyttade vill ha det (givetvis finns gränser). Som familjehem är det såklart även viktigt att stötta de fritidsintressen som barnet eller ungdomen har.

Att bli familjehem är något som många har möjlighet till. Men det viktiga är att man blir familjehem av rätt anledning, för att man vill hjälpa utsatta barn som behöver en trygghet. Du ska med andra ord inte bli familjehem om du ser det som en extra inkomst. Dessutom är det bra att veta redan i förväg att familjehem förväntas ta hand om barn eller ungdomar under många år, en bra bit efter att personen fyllt 20. Om du är ett familjehem som tar emot ett ensamkommande flyktingbarn får du räkna med att uppfostra och ta hand om barnet till dess att hen blivit vuxen och flyttat hemifrån.

Vill du göra skillnad på riktigt? Ja, då kan familjehem vara nästa steg i livet. Du behöver inte hjälpa alla människor på denna jord, det räcker gott och väl att hjälpa en person. För den personen kan du göra all skillnad i världen.

Läs mer om vad vi gör här.