Så mycket tjänar ett familjehem

Publicerat Av kallesundberg

Det är bra att det finns familjehem, så att barn och ungdomar kan få en trygg uppväxt. Men vad tjänar personer som driver ett familjehem egentligen? Är det astronomiska belopp, eller är det en skälig ersättning som gäller. Det tar vi reda på i den här artikeln.

 

Arvodet för familjehem, vad ligger det på?

Arvodet för att ta hand om ett barn ligger i regel på mellan 7 000 och 15 000 kronor per månad. Om barnet har studiebidrag dras den summan från din ersättning, och utöver det måste du betala skatt på all ersättning du får. Om du tar hand om 3 barn är en ersättning på 30 till 45 000/mån skälig.

Den ersättning du får ta del av är tvådelad. Den ena delen ersätter dig för barnets omkostnader, likt skjuts till skola och idrottsträningar. Den andra delen är ett fast arvode vars storlek främst beror på barnets ålder.

 

Kan man öppna ett familjehem för att kunna försörja sig?

Du kan försörja dig med den ersättning du får. Grundtanken är dock att du inte ska ha familjehemsuppdraget som huvudsakligt arbete, då du aldrig vet hur länge barnet stannar hos dig. Det är vanligt förekommande att oseriösa människor tar sig an detta uppdrag för att bli rika.

Som SvD förtydligar är det populärt att öppna familjehem. Det finns till och med stora företag som säljer familjehemsplatser till kommuner för astronomiska belopp.

Läs mer: Så mycket kostar det att adoptera ett barn.

 

Ta aldrig emot ett barn för familjehems-ersättningen

Det är drivna personer utan ekonomiskt intresse som ska ta emot barn. Att lösa ekonomiska problem genom att ta emot ett fosterbarn är oetiskt, så även en björntjänst åt barnet som är i behov av all hjälp hen kan få. Om du har ekonomiska problem är det bättre att låna pengar i stället.

 

3 sätt att låna pengar för att lösa ekonomiska problem

 

1. Privatlån (en ränta på cirka 7,5 %)

Att ta ett privatlån är en god idé om man har ekonomiska bekymmer. Du behöver inte pantsätta någonting, räntan är förhållandevis låg och avbetalningstiden är flexibel.

 

2. Snabblån (en ränta på cirka 25 %)

Ett snabblån ska du ta om du exempelvis har svårt att betala hyran eller inte har råd att laga bilen, för att kunna ta dig till jobbet. Den räntesats som gäller är hög, så om du inte måste ha pengar direkt är det bättre att välja en annan låneform i stället.

 

3. Kreditkortslån (en ränta på cirka 20 %)

Kreditkortslån är en bra idé om du vet att du kan betala tillbaka de pengar du lånat inom en snar framtid. Om du betalar tillbaka hela skuldbeloppet inom de räntefria dagarna tillkommer inga låneavgifter. Att betala av månad för månad med ett kreditkort är dock relativt dyrt.

Du kan även spara pengar genom att skaffa ett kreditkort. En kostnadsfri reseförsäkring inkluderas nästan alltid, och kort likt Komplett Kreditkort ger dig 4 % tillbaka när du handlar hos utvalda butiker likt Komplett.se.

 

4. P2p-lån (en ränta på cirka 5 %)

Om du tecknar dig för ett p2p lån så lånar du pengar av en privatperson, till skillnad från ett kreditinstitut. Räntan ligger oftast på mellan 3 och 7 procent, men utbetalningstiden är lång och de krav som ställs på dig som låntagare är höga. Att lösa ekonomiska problem med ett p2p-lån kan därför bli svårt.